Resa till Litauen – glöm fördomarna om en grå öststat

Publicerat 2015-11-06 kl. 17:08 av Joel Rapi

Återkom nyligen från en resa till Litauen där man anordnade en workshop och studiebesök i Vilnius och Kaunas.

Det finns förvånansvärt mycket intressant att se och uppleva bara en timme med flyg från Sverige. I höstas öppnade Air Baltic en direktlinje mellan Vilnius och Stockholm vilket gör det smidigare än någonsin att besöka ett av våra närmaste grannländer.

Vilnius är en av de vackraste städerna i Östeuropa och med sina trånga gränder, barockkyrkor, medeltida kloster och torg utnämndes Vilnius till världsarv 1994.

File 06-11-15 12 31 14

Ett besök i den medeltida huvudstaden Trakai, tre mil från Vilnius, ingick en av dagarna. Det var något kyligt i luften och man kände sig inte direkt badsugen trots den vackra sjön som omger slottet Trakai. Men efter en härlig lunch med Karaimska delikatesser och några glas stärkande kanelshots, blev det en båttur på sjön Galvé. Jurij Shapakovski, en av de endast ca 200 Karaimer som fortfarande lever i Litauen berättar gärna om sitt folks traditioner och språk. Han driver en populär restaurang där man serverar mat från det karaimska köket som är besläktat med det turkiska. Delikata piroger och en gryta serverad i lerkärl avnjöts till lunch och naturligtvis ett gott lokalt öl. För grupper erbjuder även Juri båtturer med en nyinköpt båt, ett perfekt sätt att upptäcka Trakai under en eftermiddag.

File 06-11-15 12 22 33

Och för den som älskar öl lär det finnas få platser som Litauen. Alla ölnördar jag träffar hänvisar alltid till siten ratebeer.com som den bästa guiden till bästa ölhak runt världen. I Vilnius rankas baren ”Snekutis” just nu som etta. Därmed var det ett givet besök under resan. Gällde bara att hitta en lucka i det fullspäckade programmet.  Efter en lång dag med möten i Vilnius kongresshall törstade jag efter att få prova några av landets legendariska öl tillverkade av små producenter på hantverksmässigt sätt. Efter att betalat taxichauffören 35 kr för den dryga milen tillbaks till stan, var det dags att ta reda på huruvida Litauens ölhype var befogad. Bartendern såg nöjd ut efter att jag gett honom fria tyglar att själv välja ut sina egna favoritbrygder, de flesta på fat. Ölprovningen omfattade åtta olika sorter och innehöll bland annat några av de bästa lageröl jag någonsin druckit och en pilsner som får tjeckiska Staropramen att smaka storskalig industrijäst i jämförelse. Då förstod jag att jag skulle kunna tänka mig att återkomma till Litauen om det så bara var för ölets skull.

File 06-11-15 12 35 53

Men Litauen bjuder på mer överraskningar. Eller vad sägs om att själv ratta en pansarvagn, provskjuta en Kalasjnikov eller bara ligga och njuta av mineralrika vatten i någon av landets berömda spaanläggningar. KGB-museet i Vilnius är ett intressant besök och påminner om att det bara var 25 år sedan landet vann sin självständighet. TV tornet i utkanten av staden från Sovjettiden ger en bra överblick från 300 meters höjd, perfekt start på årets kick-off eller konferensresa utomlands.

Litauen kan skryta med intressanta upplevelser men även bra infrastruktur kring en konferens. Landets vägar är bland de bästa i Baltikum. Hotellen håller hög standard men till priser som är bland de lägsta i Europa. Långt ifrån en grå öststat. Det råder ingen tvekan om att fler svenskar kommer hitta hit.

 

 

Dela

« Tillbaka till nyheter

Populära destinationer

Berlin

Det finns många goda skäl att resa till Berlin. Staden är inte bara känd för sitt rika kulturliv och legendariska nattliv utan även för en kreativ miljö med öppen attityd som passar utmärkt för konferensresor med plats för innovativa idéer. I Berlin finns något för alla – från det förväntade till många oväntade överraskningar.

Läs mer om konferensresor i Berlin >

Alhambra i Granada

Granada

Granada är berömd för Alhambra, det makalösa palatset som blev morernas sista utpost innan staden föll i kristna händer 1492. Det är ett mirakel att palatset fortfarande står kvar.

Läs mer om konferensresor i Granada >

Island

Åk på en konferensresa till kontrasternas värld. Island är ett land med fokus på miljön; husen värms upp av jordvärme, elen tillhandahålls genom miljövänliga vattenkraftverk och luften är ren och frisk. Å andra sidan finns här en banbrytande teknik, boenden i världsklass och effektiva transportmedel. Med bara tre timmars flygresa från Sverige är Island en idealisk mötesplats.

Läs mer om konferensresor i Island >