Belgrad – det nya Berlin

Publicerat 2018-06-04 kl. 12:45 av Maria Arvidsson

Nyss hemkommen från en många gånger förbisedd stad, Belgrad, som nås på mindre än 3 timmar med direktflyg. Vår grupp blev positivt överraskade av denna vackra stad som bjöd på solsken och värme, vänliga människor, coola restauranger och barer till ett mycket överkomligt pris. Vackra gamla byggnader samsas med uteserveringar och butiker och kullerstensbelagda gator där man kan ta ett glas med utsikt över floden Sava.

Vi gjorde en dagsutflykt till Vojvodina och nationalparken Fruska Gora där en äventyrlig cykeltur med vinprovning hägrade. Väl på plats fick alla mountain-bikes och hjälmar innan vi gav oss av på cykel uppför berget. Våra engelsktalande guider hjälpte oss alla och oavsett cykelvana hade alla en rolig tur. Den snabbaste gruppen som var först på plats på vingården klarade sig från ovädret som drog in över oss i den långsammare gruppen. Himlen öppnade sig och ett åskoväder med ösregn och hagel gjorde att vi snabbt tog vår tillflykt till en av följebilarna. Efter att det slutat regna tog vi oss ner till vingården med traktorflak, vilket fick oss att känna oss som studenter på nytt… där väntade ett uppdukat bord med vin och smörgåsar på gårdens egenproducerade delikatesser som ostar och salami. Vi åt en sen lunch bland vinrankorna och fick prova traditionell serbisk mat med barbeque.

Belgrad har mycket kultur och sevärdheter att erbjuda. Bland annat St Sava-kyrkan som liknas med La Sagrada Familia då den inte heller är färdigbyggd eller Kalemegdan-fästningen med fantastisk utsikt över platsen där floderna Sava och Donau möts. Det finns också mycket godsaker och glassen i Belgrad var riktigt bra och påminde mycket om den italienska. Efter att ha bott i Italien i 2 och ett halvt år så har jag blivit lite bortskämd med bra kvalitetsglass men den höll måttet även här! Slink in på någon av alla glass-barer som finns i närheten av gå- och shoppinggatan Knez Mihailova och sitt en stund och betrakta folklivet. Här finns alla stora märken representerade som Tommy Hilfiger och Donna Karan men även Zara och H&M hittar man här.

Nattlivet i Belgrad har beskrivits som hett och pulserande och jag kan inte annat än att hålla med! Coola större uteställen samsas med lite mindre jazzklubbar och snygga discon med flera dansgolv. Här finns barer specialiserade på lokalbryggt öl jämsides med sofistikerade vinbarer. Människor är vänliga och trots att det ibland var trångt på uteställena så kändes stämningen trivsam och alla bad på ett trevligt sätt om att få passera när de skulle gå fram till baren och beställa.

Det nya Belgrad är också värt att upptäcka och ett av de roligaste sätten är att åka på Zastava-rally med egen guide. Då får man möjligheten att se de stora komplex som byggdes för att imponera på såväl lokalbefolkningen som prominenta besökare som John F Kennedy och Stalin under Titos tid.

Belgrad är en härlig weekend-destination som har allt och lite till och hit återvänder jag gärna!

Dela

« Tillbaka till nyheter

Populära destinationer

Berlin

Det finns många goda skäl att resa till Berlin. Staden är inte bara känd för sitt rika kulturliv och legendariska nattliv utan även för en kreativ miljö med öppen attityd som passar utmärkt för konferensresor med plats för innovativa idéer. I Berlin finns något för alla – från det förväntade till många oväntade överraskningar.

Läs mer om konferensresor i Berlin >

Alhambra i Granada

Granada

Granada är berömd för Alhambra, det makalösa palatset som blev morernas sista utpost innan staden föll i kristna händer 1492. Det är ett mirakel att palatset fortfarande står kvar.

Läs mer om konferensresor i Granada >

Island

Åk på en konferensresa till kontrasternas värld. Island är ett land med fokus på miljön; husen värms upp av jordvärme, elen tillhandahålls genom miljövänliga vattenkraftverk och luften är ren och frisk. Å andra sidan finns här en banbrytande teknik, boenden i världsklass och effektiva transportmedel. Med bara tre timmars flygresa från Sverige är Island en idealisk mötesplats.

Läs mer om konferensresor i Island >