Flagga Italien

Travel 2 Toscana

Mer om Toscana

Några av världens mest kända kök har faktiskt vuxit fram ur fattigdom. Medan familjen Medicis måltider måste ha varit exempel på kulinariskt överdåd, åt merparten av befolkningen betydligt enklare föda. Rätterna vi njuter av idag – pasta, risotto, grönsaksrätter, blev till därför att råvarorna var billiga och lättåtkomliga. Än idag njuter besökaren i Toscana av ”la cucina contadina” eller ”bondens kök”.

Chianti Toscana

I Toscana älskar man kött. Den mest kända rätten är utan tvekan, ”bistecca alla fiorentina”, en fem centimeter tjock t-benstek från den vita, lokala boskapsrasen la Chianina. Steken kolgrillas med endast lite olivolja, salt och svartpeppar som kryddning.

Det toskanska köket är världsberömt men vad vore det utan de toskanska vinerna? Mellan Florens och Siena ligger Chianti. Här i hjärtat av Toscana ligger kanske Italiens främsta vinområde. Det bästa av de toskanska vinerna Chianti Classico är ett rött, torrt och fylligt vin där druvan Sangiovese dominerar vinets karaktär.

Lufttorkad skinka från Toscana

3 favorittips i Toscana

  • Bo och konferera i en gammal bergsby från 1600-talet. Bland kastanjer och olivträd på de toskanska kullarna, knappt två mil från Lucca, finns ett unikt hotell där man varsamt restaurerat husen i en gammal by som övergavs i början av 1900-talet. Hela byn är nu ett hotell. Utforska de vackra omgivningarna till fots, till häst eller med mountainbikes. I byn arrangeras även matlagningskurser.

Hyr egen by i Toscana

  • I Södra Toscana, knappt två timmar från Rom, ligger det skyddade naturområdet Maremma. Här finns långa orörda sandstränder, möjlighet till guidade vandringar och kanotpaddling. I området lever vildsvin, piggsvin och lokatt. Provsmaka traditionella rätter som grillat vildsvin, ravioli fylld med mangold och ricottaost eller peposo, en pepprigt stark kött och grönsaksgryta.
  • Segeltur i den toskanska arkipelagen. Elba är den största av totalt sju öar som tillsammans utgör den toskanska arkipelagen. Man kan utgå från Porto Ercole på fastlandet och sedan segla genom vad som idag är Europas största marina naturreservat. Ät lunch ombord och middag i någon av de trevliga fisk och skaldjursrestaurangerna på öarna.

segling i Toscana