Flagga Polen

Travel 2 Krakow

Mer om Krakow

Krakow är en charmig och promenadvänlig stad och den mysiga medeltida stadskärnans centrum är huvudtorget Rynek Główny. Torget kantas av kyrkor och byggnader som stadshuset där man även kan gå upp i stadshustornet och se på utsikten.

Är man intresserad av att äta god mat så har man kommit till rätt stad, Krakow benämns ibland som Polens mathuvudstad och här kan man prova både det nationella köket men också internationellt kök. Polen är världens största exportör av svamp och både champinjoner och kantareller används i lokala köttpiroger och omeletter.

 

3 FAVORITTIPS I KRAKOW

  • 305 meter ner under jord hittar du saltgruvan Wieliczka som finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Gruvan ligger ca 30 minuters bussfärd från Krakow och 305 meter under jorden finns det både grottor, salar och underjordiska sjöar.
  • Åk till området Zablocie som med sina många gallerier ligger på andra sidan floden Vistula. Här finns gamla lagerlokaler som gjorts om till luftiga kaféer, ungefär som det var i Williamsburg, NY för ett femtontal år sedan.
  • Besök Nowa Huta som byggdes av Sovjetunionen som ett exempel på ett ärefyllt kommunistiskt samhälle. Efter andra världskriget byggde Sovjet upp detta område för 100 000 arbetare som kontrast till Krakows gamla borgerliga kulturhistoria och gamla kvarter med breda och raka avenyer kantade av stora träd där ett stort stålverk låg på ena sidan. Nowa Hut byggdes som ett paradis för arbetarklassen men ironiskt nog blev den central för solidaritetsrörelsen under 1980-talet mot kommunismen.