Flagga Turkiet

Travel 2 Istanbul

Mer om Istanbul

I Istanbul har man lyckats med konsten att kombinera gamla traditioner med moderna trender och uttryck. Den turkisk-finske stjärnkocken Mehmet Gürs, uppvuxen och utbildad i Sverige, driver flera välkända innekrogar och barer i Istanbul. I den trendiga stadsdelen Beyoglu finns den uppmärksammade restaurangen Mikla. Den har fått sitt namn efter Miklagård, vikingarnas namn för Konstantinopel. Från restaurangens skybar har man panoramautsikt över hela den magnifika staden.

Det turkiska köket ligger i topp bland världens främsta. Köket har sina rötter i det gamla Osmanska riket men också kryddiga influenser från Balkan, Mellanöstern och Centralasien. Vinbladsdolmar, hummus, pitabröd och oliver. Shish kebab med sumak och yoghurt. Sötmandel, gröna pistagenötter, honung och rosenvatten.

SONY DSC

Istanbul har varit ett shoppingparadis sedan århundraden. Redan 1461 grundades den stora basaren, Kapah Carsi, den övertäckta marknaden på turkiska. Den har egna banker, badhus, restauranger och polisstation. Det är en god idé att planera in tid här. En övning i konsten att pruta, kan man säga ingår i köpet. Här finns kopior av Dior- och Gucciväskor till mycket bra priser. En intressant mattaffär är EthniCon. Deras fantastiskt vackra, nydesignade kelimmattor i klara färger, säljs redan i London och New York.

Istanbuls svar på Soho finner man på den europeiska sidan i kvarteret Beyoglu. På huvudgatan Istiklal finns klädaffärer, men det är på bakgatorna de stora överraskningarna väntar. Kvarterets egen, internationellt kända designer Ümit Ünal väver, likt en sagoberättare, in kvarterets historia i sina kläder. Det är även här man hittar stadens trendigaste barer och kaféer – många med levande musik på kvällarna.

3 FAVORITTIPS I ISTANBUL

  • Bada i Marmarasjön Gör ett besök på någon av Prinsöarna. Här finns badbryggor och möjlighet att hyra cykel. På cykel kan man göra en rundtur och se de vackra sommarpalatsen. De är från tiden kring förra sekelskiftet och byggda i trä.
  • Några timmars relax i ett hamam eller turkiskt badhus rekommenderas. Slappna av i en stressfri miljö medan du ligger på en varm marmorhäll och tittar upp i ett kupoltak från 1600-talet. Den perfekta platsen att hyra för ett annorlunda företagsevent. Går att hyra för privata sällskap med servering av mat och dryck.

cemberlitashamami_11

 

  • Konst- och kulturkomplexet Santralistanbul öppnade nyligen i ett gammalt elektricitetsverk som byggts om till museum för modern konst. Här kan du se målerier, skulpturer och installationer. Istanbul Modern är ett annat nytt museum som också har en trevlig restaurang med utsikt över Bosporen. För en konferens med vacker utsikt hyr man ut konferensrum. Musikklubben Babylon har livemusik så gott som varje kväll. Mycket jazz och World music. Klubben är upptagen på en lista över världens 100 bästa jazzklubbar och här spelar ofta internationella artister. Det är också en magisk upplevelse att gå på en konsert i Yerebatan Saray eller Basilikacisternen som är en 1500 år gammal underjordisk vattenreservoar som försåg dåvarande centrala Konstantinopel med vatten i orostider. Cisternen utrustades med kolonner och påminner om ett sjunket palats. Här hålls regelbundet konserter med allt från turkisk folkmusik till spansk flamenco och klassiska stråkkonserter.

Istanbul Babylon