Flagga Frankrike

Travel 2 Franska Rivieran

Aktiviteter

BLANDA DIN EGEN PARFYM I GRASSE

På medeltiden blomstrade garverierna i staden Grasse. Men när man upptäckte att klimatet här var mycket gynnsamt för att odla doftväxter, övergav man gradvis läderverksamheten och började tillverka parfymer istället. Det gjorde att staden på 1700-talet blev parfymens egen världshuvudstad. Sedan 1970-talet har parfymtillverkaren Chanel odlat jasmin och centifoliarosor i Grasse och huvudingrediensen i den klassiska parfymen Chanel N°5 är just jasminblommor härifrån.

I Grasse ges möjligheten att blanda en egen parfym med hjälp av en kunnig handledare som ger råd utifrån varje individs personlighet. Parfymen kan man blanda till sig själv eller som en uppskattad unik present till sin flick- eller pojkvän.

CANYONING I ORÖRD NATUR OCH PROVA VIA FERRATA

Bortanför Rivieran, knappt en timmes transport med buss inåt land från Cannes eller Nice, finns möjlighet att pröva på canyoning i olika svårighetsgrader. Följ floderna genom en fantastisk natur med grottor och vackert formade klippor. För att ta sig fram simmar eller vadar man fram i floden eller glider fram i de naturliga rutschkanorna. På vissa ställen gäller det att hoppa eller fira ned sig med rep!

Canyoning Gorges du Verdon

Denna aktivitet kräver specialguider, och av säkerhetsskäl krävs en auktoriserad bergsguide per 8 deltagare. I programmet ingår all säkerhetsutrustning som exempelvis våtdräkt och hjälm. Canyoning kan garanteras mellan maj till slutet av september. Aktiviteten passar bra för grupper upp till 30 deltagare.

En annan äventyrlig aktivitet som man får en fantastisk adrenalinkick av är att prova på att gå Via Ferrata. Det är namnet på en snitslad bana som ligger mitt uppe i bergen. På en sådan bana tar man sig fram med hjälp av hängbroar, olika ramper och metallhandtag på klippväggar. Av säkerhetsskäl behöver man specialguider för att genomföra den här aktiviteten, och vi behöver boka en auktoriserad bergsguide per 8 deltagare. I programmet i övrigt ingår all typ av säkerhetsutrustning som behövs, som till exempel klättersele, hjälm och annan klätterutrustning. Via Ferrata passar bra för grupper med upp till 30 deltagare.

MATLAGNINGSLEKTIONER I GOURMETERNAS LAND

Det sydfranska köket doftar härligt av vitlök, olivolja, basilika, tomat och oliver. Flera orter utmed kusten erbjuder matlagningslektioner. Man kan välja lektioner hos kända gourmetrestauranger om man önskar att lära sig mer om franska raffinerade rätter. Ett annat alternativ är lektioner hos ett äkta par på landsbygden som erbjuder kunskap om de goda regionala rätterna: medelhavsfisk med ratatouille, pistousoppa, mangoldpaj, vitlökslamm och andra läckerheter. Lektionen avslutas givetvis med avsmakning av rätterna eller gemensam lunch.

Man kan arrangera halv- eller heldagar alternativt en hel helg med matlagning som tema. Denna typ av program passar bäst för mindre grupper om 15 till 20 personer. Det går även att göras som en enklare matdemonstration för omkring 50 personer på ett fåtal orter.

_2

SUSA FRAM GENOM SKOGEN PÅ EN MOUNTAINBIKE

För naturälskare blir mountainbiketurerna ett äventyr. Åk längs snitslade banor eller pröva skattjakt på cykel. Det krävs en bra grundfysik – mountainbike är mer krävande än man tror! Vi erbjuder ett stort urval av turer utmed hela kusten och givetvis i baklandet av Cannes, Nice och Monaco och i le Var.

Man får räkna med ca 30 minuters transport i buss från de större orterna. Av säkerhetsskäl bokar vi en mountainbikeinstruktör per 10 till 15 deltagare. Aktiviteten passar bra för grupper om max 60 personer.

Mountain bike på Franska Rivieran

KAPPSEGLING PÅ MEDELHAVET

Hissa segel och styr ut till havs med moderna segelbåtar (monooque eller catamaran), ca 12 till 15 meter, som har kapacitet för omkring 10 personer. Man kan segla ut från de flesta orter utmed hela den franska Rivieran, och det finns möjlighet till många vackra turer längs med kustlandskapet.

Vår skipper fördelar de olika uppgifterna ombord på segelbåten, så att alla gruppmedlemmar får delta aktivt i arbetet ombord. Efter en timmes övning går startsignalen för en liten regatta mellan båtarna. En trevlig avslutning kan vara att smaka på kaptenens aperitif, en ”p’tit punsch”!

Kappseglingen kan göras ännu mer spännande, genom att gömma en skatt som det vinnande laget finner. Den här typen av incentiveprogram passar perfekt till större grupper, från 50 upp till 250 personer.

Segling på Rivieran

 

VINPROVNING I LE VAR, NICE ELLER VENCE

I Provence tillverkas några av världens finaste viner. Ta därför chansen att gå på vinprovning på någon av de många vingårdarna. I Le Var, som ligger 80 kilometer väster om Cannes, erbjuds har friska, fruktiga och lätta viner, och regionen är speciellt känd för sina goda roséviner. Flertalet av vinerna härifrån har kvalitetsbeteckningen AOC – “Côtes de Provence”.

Även på kullarna ovanför Nice finns ett par prestigefyllda vingårdar, väl värda ett besök. Området utanför Vence är perfekt om man vill gå på vinprovning hos enklare vinbönder.

Vissa vingårdar har också olivoljetillverkning. Där går det utmärkt att kombinera vinprovning med olivoljeprovning. Valmöjligheterna är många och det går lika bra att stanna i två timmar som att tillbringa en heldag bland vinfat och olivträd.