Flagga Italien

Travel 2 Toscana

Mer om Toscana

Några av världens mest kända kök har faktiskt vuxit fram ur fattigdom. Medan familjen Medicis måltider måste ha varit exempel på kulinariskt överdåd, åt merparten av befolkningen betydligt enklare föda. Rätterna vi njuter av idag – pasta, risotto, grönsaksrätter, blev till därför att råvarorna var billiga och lättåtkomliga. Än idag njuter besökaren i Toscana av ”la cucina contadina” eller ”bondens kök”.

Chianti Toscana

I Toscana älskar man kött. Den mest kända rätten är utan tvekan, ”bistecca alla fiorentina”, en fem centimeter tjock t-benstek från den vita, lokala boskapsrasen la Chianina. Steken kolgrillas med endast lite olivolja, salt och svartpeppar som kryddning.

Det toskanska köket är världsberömt men vad vore det utan de toskanska vinerna? Mellan Florens och Siena ligger Chianti. Här i hjärtat av Toscana ligger kanske Italiens främsta vinområde. Det bästa av de toskanska vinerna Chianti Classico är ett rött, torrt och fylligt vin där druvan Sangiovese dominerar vinets karaktär.

Lufttorkad skinka från Toscana

5 tips i Toscana:

Hyr en by i närheten av Lucca

Bo och konferera i en gammal bergsby från 1600-talet.

Bland kastanjer och olivträd på de toskanska kullarna, knappt två mil från Lucca, finns ett unikt hotell där man varsamt restaurerat husen i en gammal by som övergavs i början av 1900-talet. Hela byn är nu ett hotell. Utforska de vackra omgivningarna till fots, till häst eller med mountainbikes. I byn arrangeras även matlagninskurser.

Hyr egen by i Toscana

Gå på glassbar i Florens

Efter att ha provat äkta italiensk glass blir det omöjligt att någonsin köpa ett storpack igen. Njut av glass när den smakar som bäst. På Florens mest kända glassbar ”Vivoli il gelato” betalar man i kassan först och går sedan till glassdisken och väljer bland mer än 40 sorter.

Toskanska Kusten och vilda svin i Maremma

I Södra Toscana, knappt två timmar från Rom, ligger det skyddade naturområdet Maremma. Här finns långa orörda sandstränder, möjlighet till guidade vandringar och kanotpaddling. I området lever vildsvin, piggsvin och lokatt. Provsmaka traditionella rätter som grillat vildsvin, ravioli fylld med mangold och ricottaost eller peposo, en pepprigt stark kött och grönsaksgryta.

Segeltur i den toskanska arkipelagen

Elba är den största av totalt sju öar som tillsammans utgör den toskanska arkipelagen. Man kan utgå från Porto Ercole på fastlandet och sedan segla genom vad som idag är Europas största marina naturreservat. Ät lunch ombord och middag i någon av de trevliga fisk och skaldjursrestaurangerna på öarna.

segling i Toscana

Calcio Storico, fotboll som på Medeltiden

Man spelar det fortfarande en gång varje år i samband med festligheterna kring San Giovanni i mitten av juni. Precis som under Lorenzos di Medicis tid finns inga regler. Bollen ska bara in i mål. Rivaliteten är stor bland de fyra olika lagen som vart och ett representerar ett kvarter i Florens. Det är på blodigt allvar man gör upp om segern på den sandfyllda Piazza Santa Croce.