Flagga Island

Travel 2 Island

Aktiviteter i Island


Ett dopp i den Blå Lagunen

Den Blå lagunen är ett geotermiskt spa som på senare år blivit en av de mest besökta attraktionerna på Island. Vattentemperaturen i bad området är i genomsnitt 40 °C. Det varma vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel, och att bada i lagunen sägs hjälpa många med hudsjukdomar som psoriasis. Forskare har kommit fram till att det finns speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande. Vattnet innehåller över 200 olika mikroorganismer, vilket gör att det blir turkosblått.

Här kan ni kombinera bad med fantastisk omgivning, en förstklassig kulinarisk upplevelse på restaurangen Lava, vars huvudkock är medlem i det isländska Kocklandslaget. Lägg till oklanderlig service och det blir en oförglömlig upplevelse.

Den blå lagunen ligger i ett lavafält på sydvästra Island, inte långt från flygplatsen Keflavík eller huvudstaden Reykjavik. Ett perfekt stop till eller från flygplatsen om ni vill hinna med mycket.

<img src="Island aktiviteter.jpg" alt=" blå lagun">

Äventyr på havet

Island erbjuder många olika aktiviteter till havs, en gruppresa som ingen annan och dessutom ett bra sätt att lära känna och komma närmare varandra i gruppen.

Valsafari: På Island finns det chans till valskådning året om med 90-95 procents sannolikhet att se val. Vanliga arter är vikval, knölval, späckhuggare, tumlare och delfiner. Det här är ett rent äventyr där ni får uppleva havets kraft, vackra sjöfåglar och möjligheten att se val. Ni kan välja att kombinera resan med skaldjursparty på båten som rymmer upp till 150 personer.

Havsfiske: Prova fiskelyckan i djuphavet utanför Islands kust. Det går havsfisketurer varje dag från Reykjaviks hamn. Båtarna är utrustade med fiskeutrustning, undervattenskameror och grill. Det här är en resa både för nybörjare och mer erfarna fiskare med handledning av proffsiga havssportfiskare. Ni har möjlighet att fånga fiskar som torsk, kolja, Pollock, havskatt och om lyckan är med er även en jättehälleflundra. Fångsten från dagen kan ni sedan välja att grilla ombord på båten.

Norrskenskryssning med middag: Lämna Islands kust för att uppleva ett spektakulärt naturfenomen långt bort från stadens ljus. Det här är en 2,5 timmars kryssning på jakt efter norrskenet, Aurora Borealis, ett dansande färgsprakande band över den arktiska himlen. Lyssna till myter och vetenskapliga förklaringar från en sakkunnig guide. På båten finns servering av mat, kalla och varma drycker samt möjlighet att låna en varm overall om det blir kallt. Kryssningssäsongen pågår mellan den 1 september till 15 april.

Glaciärvandring med guide

En glaciärvandring är ett utmärkt sätt att uppleva den isländska naturen och att tillbringa dagen. En tur till tungan av Snæfellsjökullglaciären tar två timmar med bil från Reykjavik. Ni passerar den berömda vulkanen Eyjafjallajökull som orsakade så mycket problem under våren 2010. Väl framme börjar en säker vandring över glaciären med erfarna guider som grundläggande visar hur ni använder den utrustning som behövs. Ni kommer utforska ett sagoland av isskulpturer, åsar och djupa sprickor samt lära er mer om dessa gigantiska isberg. På tillbakavägen stannar ni och beskådar de enormt vackra vattenfallen Skógafoss och Seljalandsfoss. Den här aktiviteten är möjlig året om.

Isklättring på Svínafellsjökull

Vissa grupper vill ha mer utmaning än andra. Då är isklättring på Svínafellsjökull perfekt. Ni behöver inte vara klättringsproffs utan det är lätt att anpassa svårighetsgraden på den här aktiviteten. Vare sig ni är nybörjare eller mer erfarna klättrare får ni här uppleva Island vertikalt – en isig lekplats med varierande former och höjder. Aktiviteten tar ungefär fyra timmar och är möjlig hela året.

<img src="Aktiviteter.jpg" alt="Klättring Island">

Upplev varma källor

Det finns inget annat land i världen som har fler varma källor och geotermisk aktivitet än Island. En bit utanför Reykjavik intill vulkanen Hnegill finns ett av många områden. Till fots får ni här uppleva ett landskap som formats av geotermisk aktivitet och se kokande varma källor och bubblande lerpölar. Vandringen fortsätter sedan ner genom Reykjadalur. Här finns det möjlighet att njuta av ett varmt bad i dalens porlande bäck. Den här utflykten kan alla delta i och den beräknas ta en halvdag.

Ridtur på islandshästar

Att rida på islandshästar är en populär aktivitet. Hästarna är små, vänliga och stadiga på foten. Deras gångart, tölt, är nästan skridande vilket gör ridturen väldigt bekväm. Varje häst väljs noga ut för att matcha kompetensnivån hos ryttaren och all nödvändig utrustning finns på plats som hjälm, skyddskläder och stövlar om det behövs. Det finns några stall strax utanför Reykjavik och flera runt om i landet. Längden på turerna är vanligen cirka 1-3 timmar, men kan justeras efter gruppen. För mer erfarna ryttare finns även ridturer vid havet utefter den svarta lavastranden.

Tur med Superjeep

Ett av de bästa sätten att utforska Islands gömda skatter är på ett fordon som klarar den extrema terrängen. Med en 4×4 Superjeep kan ni nå bergiga stigar på höglandet, besöka isolerade geotermiska områden och många andra exotiska platser. En riktigt äventyrlig tur tar er ända upp på toppen av en vacker glaciär och ner till de svarta sandstränderna vid Atlanten. Ni turas om att köra jeepen och en guide leder konvojen, redo att hantera varje hinder som kan komma i er väg.