Flagga Frankrike

Travel 2 Franska Rivieran

Aktiviteter på Franska Rivieran

BLANDA DIN EGEN PARFYM I GRASSE

På medeltiden blomstrade garverierna i staden Grasse. Men när man upptäckte att klimatet här var mycket gynnsamt för att odla doftväxter, övergav man gradvis läderverksamheten och började tillverka parfymer istället. Det gjorde att staden på 1700-talet blev parfymens egen världshuvudstad.

Sedan 1970-talet har parfymtillverkaren Chanel odlat jasmin och centifoliarosor i Grasse. Huvudingrediensen i den klassiska parfymen Chanel N°5 är just jasminblommor härifrån.

I Grasse ges möjligheten att blanda en egen parfym med hjälp av en kunnig handledare som ger råd utifrån varje individs personlighet. Parfymen kan man blanda till sig själv eller som en uppskattad unik present till sin flick- eller pojkvän.

CANYONING – ATT UPPTÄCKA EN FLOD I ORÖRD NATUR

I baklandet av Rivieran, knappt en timmes transport med buss från Cannes eller Nice, finns möjlighet att pröva på canyoning i olika svårighetsgrader. Följ floderna genom en fantastisk natur med grottor och vackert formade klippor. För att ta sig fram simmar eller vadar man fram i floden eller glider fram i de naturliga rutschkanorna. På vissa ställen gäller det att hoppa eller fira ned sig med rep!

Canyoning Gorges du Verdon

Denna aktivitet kräver specialguider, och av säkerhetsskäl krävs en auktoriserad bergsguide per 8 deltagare. I programmet ingår all säkerhetsutrustning som exempelvis våtdräkt och hjälm. Canyoning kan garanteras mellan maj till slutet av september. Aktiviteten passar bra för grupper upp till 30 deltagare.

GROTTVANDRING I EN FASCINERANDE UNDERJORDISK VÄRLD

Knappt 40 km från Cannes eller Nice, i baklandet av den franska Rivieran, finns fem olika grottor. Iklädd specialdräkt, frontallampa och hjälm är man välkommen ned i den mörka och tysta grottan. En diplomerad grottforskare är guide och förevisar de olika galleriorna och korridorerna med vita kalkavlagringar och vackert utformade stalagmiter och stalaktiter. Denna utflykt till den fascinerande underjordiska världen passar bra för grupper upp till 50 personer.

EN GOLFRUNDA PÅ RIVIERAN

Den franska Rivieran är ett paradis för alla golffantaster! Mellan Mandelieu och Monaco finns mer än tio olika golfbanor med 18 hål, Royal Mougins, Old Course Mandelieu och Monte Carlo Golf för att nämna några. I Le Var finns det ytterligare fem golfbanor. Det finns givetvis möjlighet att hyra både klubbor och golfbilar direkt på plats.

Man ska dock ha i åtanke att de mest exklusiva banorna enbart accepterar besökande golfspelare under vardagarna. Helgerna är reserverade för medlemmar.

Golf på Rivieran

HELIKOPTERTURER TILL HOTELLET – ELLER SOM SIGHTSEEING

Erbjud era kunder en riktig VIP-service med helikoptertransport direkt från flygplatsen i Nice eller Toulon till hotellet. Flera hotell i Monaco, Saint Tropez liksom förstaklasshotellen på landsbygden har egna helikopterlandningsbanor.

Vi kan även ordna panoramaturer utmed kusten – en fantastisk upplevelse som passar som incentiveinslag i företagsresan! Turerna varar mellan 6 och 18 minuter. Helikoptrarna har i regel fem platser, och aktiviteten passar därför utmärkt för små exklusiva grupper. Panoramaturerna kan även arrangeras för upp till ett hundratal personer, om man kan acceptera lite väntetid mellan den första och sista flygturen.

incentive-activites-mer-course-poursuite-offshore-jamesbond-02

UPPTÄCK RIVIERAN FRÅN HÄSTRYGGEN

För hästintresserade finns flera möjligheter till ridturer. Rid över vidderna, i bergen, eller i skogen i ett unikt Medelhavsklimat. Från hästryggen får man en fantastisk naturupplevelse under utflykten. Nybörjare rekommenderas en tur på två till tre timmar, medan vana ryttare kan välja heldagsturer.
Ridturer organiseras norr om Menton, norr om Vence, i Esterel-massivet och i Camargue. Aktiviteten passar bra för små grupper om ca 10 deltagare.

MATLAGNINGSLEKTIONER I GOURMETERNAS LAND

Det sydfranska köket doftar härligt av vitlök, olivolja, basilika, tomat och oliver. Flera orter utmed kusten erbjuder matlagningslektioner. Man kan välja lektioner hos kända gourmetrestauranger om man önskar att lära sig mer om franska raffinerade rätter. Ett annat alternativ är lektioner hos ett äkta par på landsbygden som erbjuder kunskap om de goda regionala rätterna: medelhavsfisk med ratatouille, pistousoppa, mangoldpaj, vitlökslamm och andra läckerheter. Lektionen avslutas givetvis med avsmakning av rätterna eller gemensam lunch.

Man kan arrangera halv- eller heldagar alternativt en hel helg med matlagning som tema. Denna typ av program passar bäst för mindre grupper om 15 till 20 personer. Det går även att göras som en enklare matdemonstration för omkring 50 personer på ett fåtal orter.

_2

SUSA FRAM GENOM SKOGEN PÅ EN MOUNTAINBIKE

För naturälskare blir mountainbiketurerna ett äventyr. Åk längs snitslade banor eller pröva skattjakt på cykel. Det krävs en bra grundfysik – mountainbike är mer krävande än man tror! Vi erbjuder ett stort urval av turer utmed hela kusten och givetvis i baklandet av Cannes, Nice och Monaco och i le Var.

Man får räkna med ca 30 minuters transport i buss från de större orterna. Av säkerhetsskäl bokar vi en mountainbikeinstruktör per 10 till 15 deltagare. Aktiviteten passar bra för grupper om max 60 personer.

Mountain bike på Franska Rivieran

LIVET SOM KONSTNÄR I PROVENCE

I en bedårande omgivning nära Vence kan man lära sig att måla tillsammans med en engelsktalande konstnär eller hans svensktalande fru. Finn inspiration i det omgivande landskapet, fatta penseln och släpp loss kreativiteten.

Konstnären inleder besöket på ett lättsamt vis genom att berätta om konst i dagens samhälle och konsten att uttrycka sig med färger. Därefter är det gruppens tur att stå framför ett staffli. Man kan måla ett provensalskt landskap, en Picassokopia eller varför inte en visualisering av företaget som ett djur. Konstnären och hans medarbetare ger goda råd under målandet som varar mellan 1 och 2 timmar. Gruppen får givetvis behålla de nyskapade mästerverken.

Konstlektionen kan kombineras med en cocktail i trädgården.
Konstnärsparet håller även intressanta föredrag om kreativt tänkande och stresshantering. För mindre grupper (10 till 15 personer) som vill lära sig mer om målarteknik finns det möjlighet till helg- eller veckokurser.

SPELA BOULE – SYDFRANKRIKES NATIONALSPORT

Boule, eller petanque som det kallas i Provence, kan nog anses som Sydfrankrikes nationalsport. Här har varje by en egen boulebana, och man kan ofta se hur äldre fransmän iklädda basker sitter i skuggan under ett Platanträd när de väntar på sin tur att få spela.

Det brukar vara uppskattat med en bouletävling i någon av de många pittoreska medeltidsbyarna utmed kusten. I anslutning till vissa restauranger på landet kan man organisera en kombinerad bouletävling och apéritif med exempelvis rosévin och pastis.

Denna aktivitet passar bra för grupper om ca 50 personer, men med en stor boulebana och flera instruktörer kan man vara upp till 100 personer om att spela.

TESTA RAFTING – FORSRÄNNING I MODERN TAPPNING

Sätt fart nedför floden iklädd gummidräkt, flytväst och hjälm tillsammans med vår engelsktalande instruktör. Rafting är konsten att paddla sig igenom snabba vattendrag. Det finns ett par olika varianter:

• den klassiska gummibåten för 4–8 personer
• kanotrafting för 2 personer
• kajakrafting för 1 person
• tubbing (gummidäck) för 1 person

I genomsnitt varar ett raftingpass knappt tre timmar, och man har då förflyttat sig ca 25 till 45 kilometer nedströms. Svårighetsgraden varierar beroende på val av flod. För större grupper rekommenderas en enklare raftingnivå, så att samtliga personer i gruppen kan delta och ha samma glädje av utflykten.
Det finns tre olika raftingområden i baklandet av le Var, Nice eller Cannes. Räkna med ca 1,5 till 2 timmars transport i buss. Rafting kan garanteras mellan maj och slutet av september. Denna aktivitet passar bra för grupper upp till 100 deltagare.

KAPPSEGLING PÅ MEDELHAVET

Hissa segel och styr ut till havs med moderna segelbåtar (monooque eller catamaran), ca 12 till 15 meter, som har kapacitet för omkring 10 personer. Man kan segla ut från de flesta orter utmed hela den franska Rivieran, och det finns möjlighet till många vackra turer längs med kustlandskapet.

Vår skipper fördelar de olika uppgifterna ombord på segelbåten, så att alla gruppmedlemmar får delta aktivt i arbetet ombord. Efter en timmes övning går startsignalen för en liten regatta mellan båtarna. En trevlig avslutning kan vara att smaka på kaptenens aperitif, en ”p’tit punsch”!

Kappseglingen kan göras ännu mer spännande, genom att gömma en skatt som det vinnande laget finner. Den här typen av incentiveprogram passar perfekt till större grupper, från 50 upp till 250 personer.

Segling på Rivieran

SKIDÅKNING I DE FRANSKA SYDALPERNA

Ungefär 80 kilometer från flygplatsen i Nice ligger de franska sydalperna med Auron, Valberg och Isola 2000 i spetsen. Man når dem med ca 1,5 timmes busstransport. Här erbjuds alla former av skidåkning: slalom, utförsåkning, längdskidor, turer med snöskor, offpiståkning och även heliskiing för de mer avancerade skidåkarna.

För små exklusiva grupper på max 20 personer passar skidåkning med privat skidlärare. Mer avancerade åkare kan välja en auktoriserad bergsguide. Isola 2000 har en skidaltitud på omkring 2600 meter över havet, vilket garanterar snö från slutet av december fram till mitten av april.

DJUPHAVSFISKE I MEDELHAVET

Fiska tonfisk tillsammans med en lokal fiskare, med utgångspunkt från de flesta hamnar utmed hela Medelhavskusten (beroende på tidpunkt). Deltagarna möts vid fiskebåten kl. 06.00. Dagen inleds med en lätt frukost ombord och en briefing om aktiviteten. En del fiskare talar hjälplig engelska, andra enbart franska.

Väl ute till havs bjuder kaptenen på lätt sandwichlunch med dryck. Sedan är det bara att hoppas på fiskelycka. Den idealiska tidpunkten för tonfisk är mellan juni och oktober.

Fiskebåten kan ta mellan 7 och 10 passagerare, beroende på hamn och kapten. För lite större grupper kan vi hyra upp till tre fiskebåtar.

Djuphavsfiske i Provens

VANDRINGSTURER OCH TREKKING

Den franska Rivieran och Provence är ett paradis för den som tycker om att vandra i naturen. Det finns ett stort utbud av fantastiska vandringsleder bara ett par kilometer från kusten, som i det röda Esterelmassivet, den orörda Mercantourparken, les Gorges de Verdon och i bergen norr om Vence, Nice eller Monaco. Dessa områden går att nå med bara 30 minuters transport i buss.

Flertalet turer erbjuder minnesvärda panoramavyer över både kust och berg. Det finns vandringsturer som passar alla, oavsett ålder och fysik. För den som vill ha en enklare tur kan vi föreslå ett par kortare turer redan direkt vid kusten. Vi erbjuder turer som varar mellan två timmar och två dagar, allt efter smak och behag.

Vid önskemål kan en vandring göras efter ett speciellt tema. Ett exempel kan vara en botanisk vandring, med tanke på den rika Medelhavsfloran med mängder av spännande blommor och örter. För att ge ett incentiveinslag till en vandring med en större grupp kan man avsluta turen med en lantlig buffé med vin, ost, oliver och charkuterier.
De mest avancerade turerna bör göras i små grupper om max 20 deltagare, men det är möjligt att organisera en kort vandring för upp till 200 personer.

PROVA VIA FERRATA – EN ADRENALINKICK FÖR ÄVENTYRLIGA

Vill man ha en annorlunda naturupplevelse och en fantastisk adrenalinkick ska man definitivt prova Via Ferrata. Det är namnet på en snitslad bana som ligger mitt uppe i bergen. På en sådan bana tar man sig fram med hjälp av hängbroar, olika ramper och metallhandtag på klippväggar. Det tar ungefär 3 till 4 timmar att genomföra en Via Ferrata. För den som är orädd för höjder och har en bra grundfysik är dessa timmar ett oförglömligt äventyr!

Fenomenet uppfanns av italienska soldater och jägare i Sydalperna under medeltiden. Idag finns ett tiotal Via Ferrata på den franska Rivierans bakland. Dit är det 1 till 1,5 timmes transport från Nice eller Monaco och minst 2 timmars transport från Cannes.
Av säkerhetsskäl behöver man specialguider för att genomföra den här aktiviteten, och vi behöver boka en auktoriserad bergsguide per 8 deltagare. I programmet i övrigt ingår all typ av säkerhetsutrustning som behövs, som till exempel klättersele, hjälm och annan klätterutrustning. Via Ferrata passar bra för grupper med upp till 30 deltagare.

VINPROVNING I LE VAR, NICE ELLER VENCE

I Provence tillverkas några av världens finaste viner. Ta därför chansen att gå på vinprovning på någon av de många vingårdarna. I Le Var, som ligger 80 kilometer väster om Cannes, erbjuds har friska, fruktiga och lätta viner, och regionen är speciellt känd för sina goda roséviner. Flertalet av vinerna härifrån har kvalitetsbeteckningen AOC – “Côtes de Provence”.

Även på kullarna ovanför Nice finns ett par prestigefyllda vingårdar, väl värda ett besök. Området utanför Vence är perfekt om man vill gå på vinprovning hos enklare vinbönder.

Vissa vingårdar har också olivoljetillverkning. Där går det utmärkt att kombinera vinprovning med olivoljeprovning. Valmöjligheterna är många och det går lika bra att stanna i två timmar som att tillbringa en heldag bland vinfat och olivträd.